Ağızdaki dental implantların temizliği genel ağız diş bakımı ve temizliği ile aynıdır.

İmplant yaptıran her bireyin tıpkı ana dişleri gibi implantlarının da;
- Düzenli bir şekilde günde en az 2 kez  fırçalanması,
- İmplant bölgesinde ara yüz fırçası kullanımı,
- Düzenli olarak diş ipi ile mekanik temizliğin yapılması ,
- İmplant üstü hareketli protez yapılmışsa ağızda görünen implant üst yapılarını düzenli bir şekilde fırçalanması ve altı aylık rutin diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması gerekir.

Eğer bireyler ağız hijyenlerine dikkat etmezlerse implant çevresinde biriken diş taşlarına bağlı olarak implant çevresi dokularda enfeksiyon oluşabilir. Buna literatürde PERİ-İMPLANTİTİS denir. Bu hastalığın erken evrelerinde başlangıç  tedavisi diştaşı temizliği ve antibiyotik tedavisidir. Ancak eğer hasta normal rutin kontrollerini ve rutin ağız bakımını aksatır ve hekimine başvurmazsa daha ileri bir vakaya dönüşür . Bu durumda implantın kurtarılabilmesi için cerrahi müdahele  gerekebilir. Bazen cerrahi tedaviler bile implantın kurtarılması için yetmeyebilir ve implant ,buna bağlı olarak da planlanan protez kaybedilebilir.

Özetle implant yaptıran hastaların  implantlarına doğal dişlerine nazaran çok daha fazla dikkat etmeleri, düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanmaları  ve periyodik diş hekimi muayenelerini yaptırmaları implant tedavilerinin olmazsa olmazıdır.

UNUTULMAMALIDIR Kİ İMPLANTI KAYBETMEK DOĞAL DİŞLERİNİZİ KAYBETMEKTEN DAHA KOLAYDIR.
   
DİŞ FIRÇALAMA  
Gelişen diş hekimliği ile birlikte ağız diş bakım ürünleri de her geçen gün gelişme göstermektedir. Diş ve ağız bakımında kullanılan diş fırçaları ve diş macunları da bu paralelde geliştirilmektedir.

Günümüzde çok geniş bir yelpazede satışa sunulan bu ürünlerin kullanımı için diş hekiminin tavsiyesi alınmalıdır. 

Dişlerinizi günde en az iki kez dikkatli bir şekilde fırçalamamız gerekmektedir. Hekim tavsiyesi ile alınan diş fırçası ve diş macunu 6 aylık periodlarla yenilenmelidir. 

Dişler fırçalanırken, diş fırçanız kuru olmalı ve üzerine mercimek tanesi kadar macun koymak yeterli olmaktadır. Fırçalama tekniği ise; Öncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişetinden dişe doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanmalıdır. Dişlerin iç yüzeyleri , özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik pozisyonda ağza yerleştirilerek fırçalanmalıdır.
 
Dişler fırçalanırken çok bastırılmamalıdır. Bu tür aşırı kuvvet uygulanımı ya da çok sert fırçalar dişlerde aşınmalara yol açmaktadır.

Uygun bir teknik kullanılmazsa dişler zarar görür mü?
Evet. Dişler çok sert bir tabaka olan mine ile kaplı olmasına rağmen sadece yanlış bir teknikle uygulayacağınız bir fırçadan bile büyük zarar görebilir. Hem dişin üst kısmında, hem de kökü kaplayan tabakada aşınmalara, dişetlerinde de çekilmelere yol açabilir. Bu durumda dişler çürüğe daha yatkın hale gelir. dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınılmalı ve yumuşak hareketlerle fırça hareket ettirilmelidir.
 
DİŞ İPİ KULLANIMI  
Diş hekiminizin tavsiyesi ile diş fırçası ve diş macununa ek olarak temizlenemeyen bölgeleri temizleyebilmek amacıyla  diş ipliği kullanımı önerilir.

Diş fırçası ile temizlenemeyen bölgelerde dişlerin ara yüzlerinde diş ipi kullanımı gerekmektedir. Yine sabit köprülerin gövde altları için özel diş ipleri üretilmiştir. Bu ürünler ağız bakımında önemli rol oynamaktadır. Dolgu ve protez dişlerin ara yüzleri özellikle diş ipi kullanılarak mutlaka temizlenmelidir. Bu tür ortamlarda yiyecek birikimi ve diştaşı oluşumu artmakta ve dolgu altı çürüklerine ve en önemlisi diş eti rahatsızlıklarına yol açmaktadır.

Diş ipleri her iki elin baş parmakları veya işaret parmakları arasında gergin tutularak dişlerin arasına girilip, temizlenmesi şeklinde uygulanır. Diş ipi kullanırken dişetini tahriş etmemeye özen gösterilmelidir.Bu tür ürünlerle yapılan temizliğin yanı sıra 6 aylık periodik hekim kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.
     
     
 
Ana Sayfa | Cenk Huri Kimdir | Diş Eti Hastalıkları Nedir | İmplant Nedir | İletişim